Știu că nu sunt un maestru al cuvintelor, mă descurc mai bine făcând lucruri decât spunând lucruri.
Totuși, voi încerca azi să mă prezint, știind că vă sunt necunoscut celor mai mulți dintre voi.
Am 38 de ani, sunt arhitect din 2004 și am propria firmă în Sibiu din 2006. În 2007 am absolvit masterul de Conservarea Patrimoniului Construit; sunt membru RUR cu drept de semnătură.
Experiențele mele ca lider – în propria firmă sau în filiala OAR Sibiu-Vâlcea – m-au învățat două lucruri foarte importante:
– întâi, că întotdeauna este vorba despre echipă. În orice am realizat vreodată m-am bazat pe echipă și m-am mândrit mereu cu echipa mea. (http://www.apunktplan.ro/about-us/)
– apoi, că vina nu este niciodată în altă parte decât la lider. Vina nu este a altui lider, a „celorlalți”, a conjuncturii sau a vremii ploioase. Liderul își asumă obiectivele și realizarea lor.
În întreaga mea activitate mă ghidez după aceste două principii care par simple, dar obligă la responsabilitate.
Conduc firma „a. plan” din Sibiu împreună cu soția mea, arh. Maria Găvozdea. Portofoliul nostru este divers și include atât „mică arhitectură”, cât și proiecte importante; credem că orice proiect, cât de mic, e important pentru investitor și-l tratăm cu respect.
Portofoliul nostru se poate vedea pe site-ul firmei: http://www.apunktplan.ro/.
Mă preocupă arhitectura în toate formele ei; mă preocupă și urbanismul fără de care arhitectura nu poate exista. Sunt un perfecționist incurabil: duc studiul contextului urban chiar și dincolo de limitele impuse administrativ, la fel cum duc studiul obiectului de arhitectură de la comandă până la recepție fără a evita fazele incomode.
Mă preocupă patrimoniul: am lucrat la studii istorice și de peisaj cultural, am lucrat la Ghidul de Arhitectură în Mediul Rural pentru zona Mărginimea Sibiului, am lucrat proiecte de restaurare.
Ca lider al filialei Sibiu-Vâlcea mă mândresc cu rezultate pentru care am muncit mult:
Am reformat conferințele de stagiu pentru ca stagiarii să aibă parte de o experiență completă de învățare. Am fost și eu stagiar, am fost și îndrumător de stagiu, astfel că am cunoscut bine ambele fațete ale problemei. De aceea am decis să le ofer tinerilor arhitecți atât cursuri de legislație și de ofertare, cât și experiența șantierului fără de care un arhitect nu va fi niciodată un profesionist adevărat. Experiența acumulată în lucrul cu stagiarii mi-a fost utilă în Grupul de Lucru Stagiu al OAR Național, unde am modernizat metodologia de stagiu în forma recent intrată în vigoare, care azi oferă tinerilor arhitecți o mai mare flexibilitate în parcurgerea stagiului.
Am organizat în colaborare cu avocatul angajat de filială un curs complet de legislație pentru arhitecți, încercând să le arătăm acestora că evitarea capcanelor legislative nu înseamnă doar simpla citire a unei anexe dintr-o lege. În baza acestei experiențe cu legislația, am insistat pentru respectarea competențelor arhitecților-șefi printr-o corespondență susținută cu autoritățile locale.
Cea mai mare realizare a mandatului meu de președinte al filialei OAR Sibiu-Vâlcea a fost construirea unei relații bune cu autoritățile locale pe un fond tensionat, generat de așa-zisul caz al Planului Urbanistic Zonal Dumbrava. Acest PUZ propunea extinderea unui cartier de blocuri pe reglementările unui cartier de case de vacanță din vecinătatea verde a Sibiului. Acest fapt a indignat opinia publică și a determinat OAR Sibiu-Vâlcea să conteste planul în instanță pentru a proteja interesul public.
Acțiunea curajoasă și profesionistă a OAR Sibiu-Vâlcea a dus la anularea acelui PUZ.
Totuși, nu ne-am limitat la anularea PUZ și la criticarea autorităților locale, ci am oferit ulterior administrației experiența și priceperea noastră profesională astfel încât, prin colaborare permanentă și consultanță pro-bono, să fie evitate mai târziu erorile urbanistice.
În prezent, odată depășite suspiciunile și resentimentele, relația noastră cu administrația locală este una corectă, constructivă, de colaborare și respect reciproc.
Experiența generată de PUZ Dumbrava a demonstrat că medierea între părți este cheia rezolvării durabile a problemelor, astfel că OAR Sibiu-Vâlcea a devenit un mediator real în societate: am organizat și organizăm întâlniri de informare și lucru între arhitecți și specialiștii ISU Sibiu și ai Poliției Locale, unitatea responsabilă pentru Disciplina în Construcții; mediem între instituții și societatea civilă atunci când se dezbat teme importante pentru oraș.
Ne-am implicat în organizarea de către Primăria Sibiu a unui important concurs de arhitectură – concursul internațional de soluții pentru Noul Teatru din Sibiu. De asemenea, ne-am implicat în organizarea concursului de mobilare urbană „Ne Vedem în Sibiu”, în același spirit de deschidere a OAR către societatea civilă, comunitate și dialog social.
Despre mine mai pot spune că am fost în „primul val” de voluntari De-a Arhitectura – proiect prioritar al OAR care a ajuns deja în zeci de școli din țară – și că sunt susținător al cauzelor caritabile, alergând în patru ani consecutivi la Semimaratonul Internațional Sibiu pentru programele De-a Arhitectura și Învăț Să Simt.
Am doi copii, îmi plac sporturile în natură și îmi doresc ca fiicele mele să crească într-o țară în care cadrul construit completează, fără a agresa, un inegalabil cadru natural.
Sunt Alexandru Găvozdea și candidez la președinția Ordinului Arhitecților din România.